lauantai 18. elokuuta 2012

Mustaa luovuutta

Tein miehelle mustat verkkarit. Niissä ei ole mitään mielenkiintoista, ja lähinnä ne näyttävät tältä:

Tällä hetkellä mulla on menossa joku luovuuskriisi ja inspiraation heikkous. Joku keskeneräinen työ pyörii kädessäni, enkä oikein tiedä, että miten sitä jatkaisin (vai purkaisinko, vai antaisinko olla valmis näin). Kankaitakin on pinossa, mutta mikään ei lähde valmistumaan mihinkään suuntaan. Mutta ehkä tämä on niitä vaiheita, jotka pitää käydä läpi ja hyödyntää johonkin muuhun.
Se jokin muu voisi olla vaikka luovuuden miettiminen. Olen kateellisena lueskellut Oma koppa -blogia. Blogin pitäjä VMS elää luovuusmyrskyssä. Hänen blogissaan on lähes päivittäin mahtavia oivalluksia upeasti toteutettuina ja häikäisevin valokuvin esitettyinä. Ja kaikki tämä on päälle päätteeksi ryyditetty hykerryttävällä mustalla huumorilla (hmmm, juontaakohan tuo mun musta kuva juurensa sieltä?). Mutta VMS tekeekin luovuustyötä, ilmankos häneltä jatkuvasti syntyy uutta.
Ja tätä jäin miettimään, että mikä työ on luovaa - voi kun saisi itse tehdä luovaa työtä! Ja tajusin, että kyllä minunkin työni on omalla tavallaan luovaa. Sen luovuuden lopputulosta ei vaan oikein voi esitellä blogissa - eikä ainakaan käsityöblogissa. Muuten ehkä voisikin olla blogi, jossa esittelen työni päivittäisiä luovia ratkaisuja, mutta tyoni luonteen takia en voi siitä julkisesti puhua. Mutta päätin nyt kuitenkin kuvata IT-projektipäällikön työn luovuutta, noin niinkuin yleisellä tasolla.
Hyvät käsityöihmiset, milloin sitä luovuutta kaikkein eniten tarvitaan? No tietysti silloin kun joku on mennyt mönkään. Ja tämä sama pätee IT-projektiinkin: aikataulu on myöhässä, serveri kaatunut, koodari vatsataudissa ja varamies tunturissa vaeltamassa. Mitä nyt tehdään!? Tässä jos missä tarvitaan luovuutta. Ja kun tilanne tästä etenee, niin seuraava luovuusvaihde laitetaan päälle siinä vaiheessa kun asiakkaalle pitää selittää tilanne.
Toisenlaista luovuutta tarvitaan projektitiimin kanssa. Ihmisten motivointi on mielestäni hyvin luovaa puuhaa. Miten saa ihmiset tekemään parhaansa, miten saa jonkun tekemään sen paskahommankin, miten saa ihmiset tuntemaan että tämä on kivaa, vaikka työ onkin stressaava ja kuormittavaa?
Ja "blondina IT-maailmassa" on kivaa. Minun ei tarvitse esittää asiantuntijaa vaan voin kysyä tyhmiä ja heittää villejä ideoita. Minun ideani eivät kyllä yleensä ole toimivia, mutta aina joskus ne auttavat asiantuntijaa keksimään toimivan idean.
Joo, luovuus on moniulotteinen juttu. Ja tämä juttu oli taas itsesuggestiota parhasta päästä!

1 kommentti:

  1. Olen kanssasi samaa mieltä, IT-projektipäällikköblondius on luovaa työtä! Luovuus ja hulluus...

    t.kohtalotoveri, luovuuden puuskassa isoäidin neliöiden parissa

    VastaaPoista