maanantai 8. elokuuta 2011

Insinöörin pitsiliina

Insinöörin pitsiliina on viimeiseksi saanut lyhyen villatakin muodon:


Siis mikä ihmeen pitsiliina? Tässä seuraa kuvausta insinöörin aivojen toiminnasta.

Joulun alla 2008 keksin että haluan tehdä tytöille baskerit neulotun pitsiliinan tyyliin. Etsin kirjastosta käsityölehtiä, joissa olisi neulotun pitsiliinan ohje. Tällainen löytyi. En alkuunkaan muista, mistä lehdestä tämä on. (Jos joku tunnistaa ohjeen, olisin kiitollinen, jos vinkkaisit sen alkuperän minulle.)


Sovelsin tuota ohjetta mutu-fiiliksellä ja insinöörilaskennalla. Tällaiset baskereista tuli:
Linkki kun en nyt osaa tuoda vanhaa kuvaa...
Toinen linkki
Ja vielä kolmas


Samalla ohjeella neuloin baskereita sukulaisille joululahjaksi. Itselleni tein kaksivärisen kokeilun:Seuraavaksi käytin samaan ohjeeseen hahtuvalankaa ja 9:n puikkoja. Tarkoitus olisi tehdä tästä lampunvarjostin - kunhan sopiva kehys löytyy. Tämän sivun pituus on noin 80 cm.


Ja nyt viimeisin sovellus insinöörin pitsiliinasta on uusi 3d-villatakki. Minun kielenkäytössäni 3d tarkoittaa kolmiulotteista. Tätä villatakkia ei ole siis neulottu tasokappaleista vaan "venähtäneistä pitsiliinoista". Eli tähän villatakkiin olen neulonut kaksi pitsiliinaa, mutta niin että neljän neljänneksen sijaan olen neulonut kuusi. Näin neulottu epämääräinen riepu on kahtia taitettuna suunnilleen villatakin puolikas. Ja sitten niitä kaksi yhteen ja vähän sovellusta väliin... Näin.

Näissä kuvissa on vielä villatakki kesken ja langanpäitä päättelemättä. Tässä vaiheessa en vielä tiennyt, miten tämän viimeistelen, varsinkin kun lanka (vanha purkulanka) loppui kesken. Päätin sitten virkata suunnilleen samansävyisellä langalla kiinteitä silmukoita reunat ympäri (ks. ensimmäinen kuva).Vielä haluaisin tehdä samalla tyylillä isomman villatakin. Liinoista pitäisi neuloa jonkun verran isommat ja sitten vielä neuloisin villatakin ympäri reilut kaistaleet resoria (tai pitsiä, hmmm...). Mutta ehkä jo olisi aika vaihtaa pitsiliinan ohjetta. Siis kirjastoon mars ja lankakauppaan! Pitäisiköhän muuten vielä neuloa se pitsiliinakin?

1 kommentti:

  1. Huomasin vasta tänään että linkkaukseni aikaisempien postauksien kuviin eivät toimineet. Nyt tekstiä on päivitetty, ja linkkien kautta pääsee katsomaan vanhoja kuvia.

    VastaaPoista