tiistai 5. huhtikuuta 2011

Kynsilakkaa...?

Sain *marjuskalta* ompeluhasteen: "Esittele blogissasi sinulle mieluinen, rakas tai tuikitarpeellinen ompelutarvike."

Tämä on nyt jo kiertänyt vaikka missä, joten vastaan sen suuremmitta seremonioitta, varsinkin kun haasteessa pyydetään esittelemään yksi esine ja minä esittelen kolme.

Tässä esineeni:


Tärkein, mutta tylsin (tai siis terävin): ratkoja. Ompelutyylini on valitettvasti sellainen, että ratkojaa tarvitaan melkein joka työssä. Jotain menee aina pieleen joko suunnittelussa tai toteutuksessa. Ratkoja on siis aina valmiina.
Toinen esine on läppäkoukkuneula. Näiden neulojen tärkeys johtunee neulesuunnittelijamenneisyydestäni. Nämä neulat olivat välillä unohduksissa, mutta jonkun blogissa niihin taas törmäsin ja muistin, miten käteviä ne ovat esim. saumuritikkien häntien päättelyssä. Ja niillä voi vaikka "virkata" tai pelastaa silmäpaon...
Ja kolmas esine on kynsilakka. Tämä menee nyt vinkkiosastoon. Koska ompelen monenlaisia kankaita sekä ompelukoneella että saumurilla, pitää neuloja vaihdella aika usein. Ja koska olen nuuka, en aina raaski ottaa uutta neulaa ja heittää vähän käytettyä (mutta toimivaa) menemään. Mutta mistä sitten tietää, mikä on trikooneula ja mikä ei. Aina ei edes tiedä koneessa olevasta neulasta mikä se on. Kynsilakalla voi merkata ompelukoneen neuloja. Mulla tummanpunainen merkki tarkoittaa trikooneulaa.

Ja tästä haasteesta siis oli kysymys:Joidenkin tehtävä on laittaa näitä haasteita liikkeelle ja joidenkin on päättää ne. Minusta tuntuu että tämä on jo ollut joka paikassa, joten en enää osoita tätä kenellekään. Mutta kuka tahansa tämän nähnyt saa minun valtuutuksellani vastata;-)!

3 kommenttia:

 1. Tässähän oppii uutta!
  Tuo läppäkoukkuneula on ihan uusi tuttavuus minulle. Saumurisaumat kun minä päättelen ihan vain ompelukoneella ompelemalla sen "hännän" päältä. Joku muu tapa vois olla nopeampi/kätevämpi.
  Vetaistaanko tuolla neulalla siis se häntä sauman sisään vai miten se oikein tapahtuu?

  VastaaPoista
 2. Juuri siksi esittelin kolme esinettä, ajattelin että jollekin voi olla hyötyä.

  Läppäkoukkuneula on siis neulekoneen neula. Mun neulani ovat peräisin oikein teollisuuskoneista, mutta kai kotineulekoneen neulatkin käyvät. Neula ei saa olla liian paksu, jotta se mahtuu sinne saumurin tikin sisään, mutta ei liian ohutkaan, jotta se ei mene heti poikki. Ja siis juuri noin, tällä neulalla voi vetää sen hännän sinne sauman sisään. Se on tosi kätevää - jos neula vaan sattuu olemaan käden ulottuvilla...

  VastaaPoista
 3. Tulin kysäisemään samaa asiaa kuin Marjuska, kiitos vastauksesta.

  Kynsilakkavinkki tulee heti käyttöön myöskin.

  Kiitos!

  VastaaPoista